PROJETS PERSONNELS / MihályTEXTES


Marguerite Pilven
« La nature qui parle à la caméra est autre que celle qui parle aux yeux » écrivait Walter Benjamin.
Illés Sarkantyu explore cet écart intangible à partir d’une photographie anonyme trouvée dans des archives de famille.
Lire >


Aknai Katalin
The name of the exhibition is a proper name, which is at least as personal as it is impersonal. Sometimes even unfamiliar persons seem familiar when their Christian names are used. Calling someone by his or her name is a gesture that can lend immediacy to things that are distant in space and time. Illés Sarkantyu concentrates exclusively on the person of Mihály.


Doboviczki Attila
magánmitológia, szubjektív historizmus
Ugyanazon a napon zárt és nyílt Herman Levente, valamint Sarkantyu Illés kiállítása. Míg előbbi, a „Zónák” a Zsolnay Negyed m21 kiállítótereiben, utóbbi, a „Mihály” címet viselő tárlat a Vasváry Ház alkalmi kiállítóhelyiségében.
Tovább >


Kovács Zsófia
Dekonstruckió és rekonstrukció
Mihály: így hangzik, röviden és tömören Sarkantyu Illés projektjének címe. Hogy ez a gyakori keresztnév a művész korán elhunyt apját idézi, csak a kitartó, alapos látogató számára derülhet ki.
Tovább >


Schmal Róza
Elkerülhetetlen esés
Sarkantyu Illés kiállítása tanulmány a zuhanásról – a szó szoros és átvitt értelmében egyaránt. Egy kavicsos lejtőn lefelé futó katona elesésének aprólékos bemutatása, háttérben egy öngyilkosság történetével és egy mindezek mögött rejtve maradó, mégis a címben nem véletlenül megidézett személy hiányával.
Tovább >


Palotai János
Sarkantyu Illés: Mihály
Sarkantyu Illés majd 10 éve él Párizsban. Budapesten végzett az Iparművészetin 2000-ben. Diplomamunkája látható volt a Magyar Fotográfusok Házában, mellyel Siemens-díjat nyert. Az egyetemen Sarkantyu Simon festőművész tehetséges unokájának tartották. Apját, Mihályt, a fiatalon elhunyt művészettörténész fotóst. Illés sem beszélt sokat róla. Most megszólal – miközben másról is „beszél“.
Tovább >


Götz Eszter
Egy fiú
Egyetlen talált fotóból építkezik Sarkantyu Illés, Párizsban élő magyar fotós új kiállítása a Francia Intézetben. Egy fiatal sorkatona szalad az erdőben, törzsén gyakorlókötelek feszülnek, kezében fegyver, fején harci sisak.
Tovább >

EXPOSITIONS PERSONNELLESAlexandre Hollan invite Illés Sarkantyu, La Fabrique du Pont d’Aleyrac, Saint-Pierreville (France), 2013Vasváry-ház, Pécs (Hongrie), 2012Institut français de Budapest, 2011

EXPOSITION COLLECTIVEIcônes du temps présent, Galerie Patricia Dorfmann, Paris, 2013